Vi laver også kurser, undervisning og aktiviteter for voksne. Vi samarbejder blandt andet med Professionshøjskolen Absalon i Slagelse om at inspirere og uddanne de pædagogstuderende til udeliv med børn.
Vi har også kurser for pædagogisk personale, der arbejder med børn i alderen 3-10 år, og vi udbyder kurser om science i børnehøjde, om hvordan naturen kan bruges til at understøtte børns sproglige udvikling og nørdedage om smådyr for eksempel.
Dagtilbud og skoler fra Sorø Kommune kan bruge naturcenterets basis-tilbud uden fakturering. En del af naturcenterets aktiviteter og udviklingsprojekter er finansieret af eksterne fonde, og vi har derfor mulighed for at tilbyde en række forløb med en forholdsvis lille brugerbetaling.
Følg med her eller på vores sociale medier for at se hvornår vi tilbyder forløb.
Nedenfor ser I de forløb vi tilbyder, men I er altid velkomne til at kontakte os og høre om vi kan lave noget der passer lige til jeres program. Alle vores forløb tager udgangspunkt i et samarbejde mellem Kongskilde Naturcenter og underviseren. Vi sender ofte en videohilsen til jer og eleverne, inden vi mødes, og alle vores forløb lægger op til at I kan arbejde videre hjemme på skolen. Vi arbejder med faglighed fra natur/teknologi, biologi, matematik, kemi og fysikkens verden, og vi arbejder rigtig gerne tværfagligt med andre fag.
Biodiversitet og bioblitz
Vi laver forløb med bioblitz og sammenligning af biodiversitet i forskellige områder eller biotoper. En bioblitz er en undersøgelse, hvor man undersøger, hvor mange dyr eller planter, der er i et afgrænset område. Vi arbejder for eksempel med at undersøge livet i det døde ved i skovbunden og den vigtige rolle det spiller for biodiversiteten. Centrale begreber: Biodiversitet, biotoper, forskellighed/lighed, sortering, nedbrydere.
Fiskens anatomi
Det er fantastisk at få lov at undersøge en fisk på indersiden, og det er ofte en stor oplevelse for eleverne at gå på opdagelse i fiskens anatomi. Vi tilbyder et forløb, hvor vi efter dissektionen arbejder videre med fokus på fiskens syn og forskellen på at skulle orientere sig under og over vand. Centrale begreber: Anatomi, syn, lys, bølgelængder, tilpasning, evolution.
Sorø Summer
Vi laver både aktiviteter og forløb om vilde bier, videoen omhandler projektet: Sorø Summer som vi lavede i forbindelse med konkurrencen: DK Vild - Danmarks vildeste kommune.Vand
På Kongskilde Naturcenter har vi en helt unik mulighed for at undersøge forskellen på livet i dammen, bækken, kilden og den store sø, fordi vi er omgivet af så meget vand. Vi tilbyder forløb om vand som udgangspunktet for liv, men også med fokus på vandkraft. Der har været vandmøller ved Kongskilde siden 1200-tallet og vores udstilling ligger i en gammel møllebygning. Centrale begreber: Vand, vandkraft, vandtryk, livet i vand
SpættenSpætten er ligesom mange andre dyr afhængig af døde træer. I forløbet om spætten undersøger vi samspillet mellem spætten og de gamle træer. Centrale begreber: biodiversitet, nedbrydning, dødt ved.
Isfuglen
I dette forløb kommer vi tættere på en af Danmarks smukkeste fugle, isfuglen. Den har et helt unikt underjordisk liv, i en hule, hvor den bygger rede af fiskeknogler og finder sine unger i mørket ved hjælp af UV lys. Over jorden kender vi den som den smukke blå fugl, der skyder igennem luften og vandet som et projektil. Centrale begreber: Evolution, tilpasning, lys, bølgelængder, farver.
Læs om vores projekt: En Naturvidenskabelig Rejse Langs Susåen.
Vi laver gratis kurser i undersøgelsesbaseret undervisning for undervisere, primært grundskolelærere, men alle er velkomne. I 2023 har vi følgende kursusdage:
Med udgangspunkt i 5E modellen fokuserer vi på undersøgelsesbaseret undervisning. Temaet for forløbet er “Vilde Bier” som henvender sig til store børnehavegrupper, indskoling og mellemtrin. I vil modtage undervisningsforløb, lærervejledning og opgaver, som I kan tage med hjem og arbejde videre med i jeres institution eller skole. Kurset fokuserer på anvendelsen af 5E modellen som værktøj på både et praktisk og fagligt niveau, med konkrete forslag og eksempler på hvordan vi arbejder med metoderne. Kurset afholdes af Sarah Brandt Neiiendam, der er læreruddannet, men som nu arbejder som formidlingsinspektør v. Museum Vestsjælland og selvstændig konsulent i formidling og udvikling af eksterne læringsmiljøer. Derudover deltager Signe Friis Jørgensen, som er uddannet biolog med speciale i formidling og Helen Holm som er uddannet pædagog og naturvejleder. Kurset er gratis for alle deltagere og Kongskilde Naturcenter står for frokost og drikkevarer.
For tilmelding send en mail til: kongskildenaturcenter@gmail.com senest 14 dage før kurset. Vi glæder os til at se jer til en lærerig dag .
Vi hjælper jer gerne med naturformidling i forbindelse med jeres udflugt.
Læs mere om friluftsliv her.
Kongskilde Naturcenter er organiseret som en forening. Foreningen Kongskilde Naturcenter har indgået et partnerskab med Sorø Kommune og Naturstyrelsen Storstrøm og disse tre parter driver sammen Kongskilde Naturcenter.
Naturstyrelsen Storstrøm stiller bygninger og arealer til rådighed, Sorø Kommune bidrager med et økonomisk tilskud til naturcenterets aktiviteter og til driften, og Foreningen Kongskilde Naturcenter fylder rammerne ud med aktiviteter.
Naturcenterets målguppe er meget bred og tæller blandt andet dagtilbud, skoler, lærere, pædagoger, børnefamilier, studerende og andre voksne.
Vi kombinerer friluftsliv og naturvidenskab i vores projekt: En Naturvidenskabelig Rejse Langs Susåen. Formålet er at få flere børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab og komme ud i naturen omkring Susåen.
Kongskilde Naturcenter har fået en bevilling fra Novo Nordisk Fonden og Friluftsrådet til at skabe en oplevelsesrejse langs Susåen. Rejsens destinationer består af basecamps med oplevelser, der skal få flere mellemtrinselever og deres familier ud for at udforske naturens kræfter.
Den første tirsdag i hver måned er naturcenteret værter for “Frivillig Formiddag”. Vi mødes over kaffe, te og hjemmebag, hygger, griner, reparerer, istandsætter, fikser, syr gardiner, pakker frø i poser, kløver brænde og meget andet.
I løbet af året hjælper de frivillige med formidling, forløb for skoleklasser og børnehaver, offentlige arrangementer, naturklub og meget andet, og man byder selv ind der, hvor man har tid og lyst til at være med.
Fælles for de frivillige er ønsket om at være med i et meningsfuldt socialt fællesskab, kærlighed til området omkring Tystrup-Bavelse, og ønske om at give deres egen naturglæde videre til andre børn og voksne.
©2022 Kongskilde Naturcenter – der tages forbehold for fejl og ændringer i aktiviteter – webdesign: nisted-bruun.dk
Kongskilde Naturcenter
Skælskørvej 29
4180 Sorø
Parkering på Skælskørvej 34
kontakt@kongskildenaturcenter.dk
CVR 41296615