Til børnefamilier

På Kongskilde Naturcenter er der mange muligheder for at få naturoplevelser med hele familien.

Vildsvin og akvarium

I vores interaktive udstilling kan I finde inspiration og blive klogere på naturen og dyrene i området. Der er udstoppede dyr i børnehøjde, fuglelyde samt borde, stole og legetøj. Under udstillingen har vi et akvarium med nogle af de fisk, der lever i vandet i Tystrup Sø, Susåen og Mølledammen. På bagsiden af udstillingsbygningen er der toiletter, vandpost og pusleplads.

Naturklub

Naturklub er naturvidenskab i naturen for børn i alle aldre. Aktiviteterne er målrettet børn på mellemtrinnet, men der er aktiviteter der passer til alle niveauer, inklusive de allermindste. Naturklubben mødes hver anden uge. Det foregår i dagtimerne og henvender sig derfor primært til hjemmepassede og hjemmeskolede børn. Men alle er velkomne!

Hvad laver vi?
Naturklubben har altid et emne, for eksempel flagermus, stenalderen eller fiskens anatomi. I naturklubben skaber vi oplevelser og minder sammen. Forældre, bedsteforældre, børn, frivillige, naturvejledere og formidlere bidrager alle til en dag fyldt med naturvidenskab, kreativitet og frisk luft. Dagen starter altid med en fælles introduktion og ofte med en fælles aktivitet. Derefter bevæger børn og forældre sig rundt til poster med forskellige aktiviteter, helt i deres eget tempo. Nogen når alle poster, andre fordyber sig i få. Nogen finder på en sjov leg med udstyret og andre nørder igennem. Det vigtige for os er at børnene får en god dag på deres præmisser. Vi tror på at det er sådan vi bedst bidrager til børns nysgerrighed på naturvidenskab og det at opholde sig i naturen. På posterne er der en kort beskrivelse af aktiviteten og der vil være udfordringer til forskellige aldre.

Hvor?
Vi er oftest på Kongskilde Naturcenter og her starter vi altid ved vores udstilling. Vi er dog begyndt at lave udflugter, for eksempel til Stridsmølle hvor vi arbejdede med stenalderen.

Hvem?
Børn i alle aldre er velkomne og det betyder ikke noget hvor I bor, men vi vil rigtig gerne have en tilmelding fra jer. Så kan vi nemlig tilpasse aktiviteter og materialer til antallet af børn.

Hvornår?
I 2023 ligger Naturklubben torsdag i lige uger, med undtagelse af ferier og helligdage. Programmet er fra 10-13, men I er velkomne til at blive hængende.

Betaling
Børn under 1 årGratis
Børn fra 1 år20kr/barn
3 eller flere børn (familiebillet)50 kr.
Betaling på mobilepay 277974

Hvordan kommer vi med?
I skal tilmelde jer via det link der ligger på begivenheden her på hjemmesiden eller på Facebook. Seneste tilmelding er dagen før et arrangement kl. 12. Det giver os tid til at tilrettelægge programmet for jeres børn bedst muligt. Glemmer I at melde jer til, så mød op alligevel. Din tilmelding er godkendt når vi har modtaget betaling på mobilepay.

Naturekspeditioner

Vi har udviklet naturekspeditioner for at gøre det nemmere at få naturoplevelser med børn. De består af et forslag til en kort gåtur og en rygsæk med aktiviteter man laver på poster undervejs. Det kan være kikkerter, lupper, byggesæt og meget andet. Ruterne er overskuelige, der er hele tiden kort vej til næste post, hvor der måske er en stak gummifisk man kan undersøge eller en påfuglefjer, der kan skifte farve. Som noget nyt kan I også "gå et eventyr" som et supplement til vores naturekspeditioner. I skal downloade den gratis app: Natureventyr og så bliver I guidet via GPS og får samtidig fortalt en historie undervejs. Alle vores naturekspeditioner er gratis.

Find rygsækken i udstillingen ved Kongskilde Naturcenter. Udstillingen er åbent året rundt kl.8-18.

Parker på Skælskørvej 34, 4180 Sorø, gå under vejen og find udstillingen på venstre hånd.

Stridsmølle
Ved Stridsmøllehuset er der et væld af muligheder for de eventyrlystne. Besøg gravhøjene, nyd udsigten over Susåen og tag på vores gratis naturekspedition.

Stridsmøllehuset ligger helt ned til Susåen og der er landgangsbroer til kanofolket, men du kan også ankomme fra landsiden. Der er teltlejrplads og mulighed for at leje hytter.

Rygsækkene står i laden. Følg skiltene når I kommer frem, for at finde dem.

Adressen er Rejnstrupvej 32, 4250 Fuglebjerg.

Tamosen
I golfklubben, ved det smukke område: Tamosen, kan man låne en rygsæk der handler om isfuglen.I Tamosen kan man gå en tur på cirka 2 kilometer. Her møder man enge med græssene køer og hest, fantastisk udsigt over Susåen og Tystrup Sø og muligheden for at se havørne, isfugle og mange andre.

Rygsækken kan lånes i Restaurant Suserup i Sorø Golfklub på Suserupvej 7a, 4180 Sorø.

Man kan parkere tættere på Tamosen, på Suserupvej 14, 4180 Sorø.

Hørhaven
Hørhaven byder på et bjergtagende istidslandskab og badestrand. Her kan du i sommerhalvåret prøve vores naturekspedition om istiden. Man kan besøge Hørhaven i bil, eller hvis man er på cykel, kano eller vandretur. Der er flere korte vandreruter og man kan besøge Hørhavens Is eller Hørhaven B&B

Parkering på venstre hånd lige efter Hørhavens B&B på Hørhavevej 1, 4250 Fuglebjerg.

Der er en toiletbygning lige efter parkeringspladsen. Længere nede ad Hørhavevej er der en vandpost på venstre hånd. Ved søen er der teltlejrplads og muldtoilet.

Offentlige arrangementer

Følg med her på hjemmesiden eller på vores sociale medier, for at se alle de offentlige arrangementer vi laver.

Stranden

En kort gåtur fra Kongskilde Naturcenter finder I Frederikskilde Strand, som er meget børnevenlig, med sand og lavt vand. Der er borde, bænke og bålsteder. Mange kilder løber ud i Tystrup Sø her, og det giver mulighed for mange timers vandleg med at bygge dæmninger og springe hen over det kolde kildevand.

Der er også mange muligheder for at dyrke familievenligt friluftsliv.

Aktiviteter

Værd at vide om Kongskilde Naturcenter

Hvad er Kongskilde Naturcenter?

Kongskilde Naturcenter er organiseret som en forening. Foreningen Kongskilde Naturcenter har indgået et partnerskab med Sorø Kommune og Naturstyrelsen Storstrøm og disse tre parter driver sammen Kongskilde Naturcenter.

Naturstyrelsen Storstrøm stiller bygninger og arealer til rådighed, Sorø Kommune bidrager med et økonomisk tilskud til naturcenterets aktiviteter og til driften, og Foreningen Kongskilde Naturcenter fylder rammerne ud med aktiviteter.

Naturcenterets målguppe er meget bred og tæller blandt andet dagtilbud, skoler, lærere, pædagoger, børnefamilier, studerende og andre voksne.


Kongskilde Naturcenter byder på en naturvidenskabelig rejse langs Susåen

Vi kombinerer friluftsliv og naturvidenskab i vores projekt: En Naturvidenskabelig Rejse Langs Susåen. Formålet er at få flere børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab og komme ud i naturen omkring Susåen.

Kongskilde Naturcenter har fået en bevilling fra Novo Nordisk Fonden og Friluftsrådet til at skabe en oplevelsesrejse langs Susåen. Rejsens destinationer består af basecamps med oplevelser, der skal få flere mellemtrinselever og deres familier ud for at udforske naturens kræfter.


Find rundt i området ved Kongskilde Naturcenter

Kort over området ved Kongskilde Naturcenter

Vil du være en af vores frivillige?

Kom til “Frivillig Formiddag”

Den første tirsdag i hver måned er naturcenteret værter for “Frivillig Formiddag”. Vi mødes over kaffe, te og hjemmebag, hygger, griner, reparerer, istandsætter, fikser, syr gardiner, pakker frø i poser, kløver brænde og meget andet.

I løbet af året hjælper de frivillige med formidling, forløb for skoleklasser og børnehaver, offentlige arrangementer, naturklub og meget andet, og man byder selv ind der, hvor man har tid og lyst til at være med.

Fælles for de frivillige er ønsket om at være med i et meningsfuldt socialt fællesskab, kærlighed til området omkring Tystrup-Bavelse, og ønske om at give deres egen naturglæde videre til andre børn og voksne.

©2022 Kongskilde Naturcenter – der tages forbehold for fejl og ændringer i aktiviteter – webdesign: nisted-bruun.dk


Kongskilde Naturcenter
Skælskørvej 29
4180 Sorø
Parkering på Skælskørvej 34

kontakt@kongskildenaturcenter.dk

CVR 41296615